Τα 5 λάθη που κάνουμε με το βούρτσισμα των δοντιών μας


Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ξέρει πως να βουρτσίζει τα δόντια του. Ωστόσο, υπάρχουν μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζουμε, για να πετύχουμε τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος.


Τι κάνουμε λάθος

CHECKED-1Διαλέγουμε μεγάλη οδοντόβουρτσα. Πολλές φορές διαλέγουμε βούρτσες που είναι πολύ μεγάλες και δεν μπορούν να φτάσουν και, τελικά, να καθαρίσουν όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας, ιδιαίτερα στα πίσω δόντια.

Η σωστή οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει μικρό προς μέτριο κεφαλάκι, και βολική λαβή. Το τρίχωμα πρέπει να είναι πυκνό και μαλακό ή με διαφορετικές κλήσεις, ώστε να εισχωρεί εύκολα γύρω από όλες τις καμπύλες των δοντιών μας, χωρίς να τραυματίζονται τα ούλα.


Πολύ γρήγορο βούρτσισμα. Η σωστή διάρκεια βουρτσίσματος είναι περίπου δύο λεπτά, κάτι που συχνά μας ξεφεύγει, καθώς το βούρτσισμα γίνεται βιαστικά, είτε λίγο πριν αναχωρήσουμε από το σπίτι για την δουλειά, είτε πολλές φορές με τα μάτια μισάνοικτα πριν πέσουμε για ύπνο! Σας θυμίζει κάτι;... Νομίζω ότι όλοι το έχουμε κάνει πιο συχνά απ'ότι το παραδεχόμαστε...

checked06Το μυστικό για να εξασφαλίσουμε τον ιδανικό χρόνο βουρτσίσματος είναι να χωρίσουμε τη διάρκεια σε τρία μέρη των 40", ένα για κάθε περιοχή. Δηλαδή, δεξιά επάνω και κάτω για 40", αριστερά επάνω και κάτω άλλα 40" και τέλος, 40" στα μπροστινά δόντια. Εάν μας φαίνεται δύσκολο να μετράμε, τότε βουρτσίζουμε στο ρυθμό του αγαπημένου τραγουδιού, ξέρετε... όπως για παράδειγμα όταν κάνουμε jogging!


 

CHECKED-3Δεν βουρτσίζουμε με σωστό τρόπο. Πολλοί νομίζουν ότι το δυνατό βούρτσισμα καθαρίζει τα δόντια καλύτερα! Για την ακρίβεια, ο τρόπος που βουρτσίζουμε κάνει τη διαφορά.

Η σωστή κλήση της βούρτσας είναι κάθετα στις επιφάνειες που μασάμε και σε 45° στις εξωτερικές και εσωτερικές επιφάνειες. Σε ορισμένες οδοντόβουρτσες, η λαβή είναι σχεδιασμένη για να κατευθύνει το χέρι στη σωστή κλήση. Μην ξεχνάμε, ότι αυτό που θέλουμε να αφαιρέσουμε είναι μόνο μια μαλακή επίστρωση από τα δόντια.


 

CHECKED-5Κρατάμε την ίδια οδοντόβουρτσα πολύ καιρό. Συχνά, ξεχνάμε να αντικαταστήσουμε την φθαρμένη μας οδοντόβουρτσα. Ο σωστός χρόνος είναι μετά από 3-4 μήνες χρήσης, δηλαδή όταν οι τριχούλες έχουν λυγίσει.


Πως πρέπει να διατηρούμε την οδοντόβουρτσα καθαρή. Πριν και μετά από κάθε χρήση πρέπει να ξεπλένουμε την οδοντόβουρτσα μας με χλιαρό νερό και να την αφήνουμε να στεγνώσει, όρθια, κατά προτίμηση σε κλειστό ντουλάπι του μπάνιου προστατευμένη από άλλες πηγές μικροβίων, όπως όταν τραβάμε το καζανάκι και νερά γύρω από τον νιπτήρα του μπάνιου.