Οικογενειακή υπόθεση

kathara-01

Η υγεία και η καθαριότητα των δοντιών
είναι οικογενειακή υπόθεση.
Η ενημέρωση είναι σκόπιμο να ξεκινά ήδη
από την περίοδο της εγκυμοσύνης.

 

 

 

 

kathara-02Εγκυμοσύνη και βρεφική ηλικία

Είναι ευκαιρία κατά τη διάρκεια των προληπτικών επισκέψεων, η μέλλουσα μητέρα να πάρει τις κατάλληλες πληροφορίες για το πως θα φροντίσει το στόμα του νεογνού από το πρώτο δοντάκι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται τα λάθη που γίνονται και κοστίζουν αργότερα, πιστεύοντας λανθασμένα πως καθώς τα πρώτα δόντια θα πέσουν δεν χρειάζονται και φροντίδα.

 

kathara-03Παιδική ηλικία

Μέχρι το παιδί να μεγαλώσει αρκετά, είναι καλό να φροντίζουμε να βουρτσίζει τα δόντια του με τη βοήθεια μας, εφ' όσον δεν διαθέτει τη σωστή επιδεξιότητα. Από μικρή ηλικία είναι πολύ καλό να μας βλέπει να βουρτσίζουμε τα δικά μας δόντια, διότι σε αυτήν τη φάση μιμούνται τις καλές συνήθειες των γονιών και θα θέλουν να κάνουν κι εκείνα το ίδιο!

Μάλιστα, όταν αρχίζει η αντικατάσταση των νεογιλών με μόνιμα δόντια πρέπει να δώσουμε στο παιδί την κατάλληλη οδοντόβουρτσα και να του μάθουμε τις κινήσεις που πρέπει να εφαρμόζει, ώστε να παρέχει τη σωστή φροντίδα, ειδικά γύρω από τα νέα δόντια, όπου τα ούλα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

 

kathara-05Εφηβεία και ορθοδοντική

Την περίοδο της εφηβείας, τα παιδιά συνήθως κάνουν ορθοδοντική. Η διαδικασία αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας και τερηδόνας. Ο καθαρισμός αυτήν την εποχή πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά, με ιδιαίτερη προσοχή και πιο συχνά (μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα και με τα απαραίτητα βοηθήματα).

 

kathara-06Φοιτητικά χρόνια

Οι φοιτητές, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στους φρονιμίτες. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ανατέλλουν στη σωστή θέση προκαλώντας ζημιά στη σύγκλειση ή ακόμα και τερηδόνα. Επίσης, νέες συνήθειες μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στη στοματική κοιλότητα (κάπνισμα, αλκοόλ), επιφέροντας βραχυπρόθεσμα προβλήματα (χρώμα δοντιών) ή μακροπρόθεσμα (υγεία των ούλων). Απαραίτητο λοιπόν, το τακτικό βούρτσισμα, ειδικά πριν τον ύπνο.

 

 

 

 

kathara-07Στρες & ορμόνες

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας επιβαρύνει με αρκετό στρες, στοιχείο που προκαλεί κάποιες φορές επιθετικές ουλίτιδες ή έντονες φλεγμονές. Οι παθήσεις αυτές είναι ευκολότερο να εκδηλωθούν κατά την παραγωγική ηλικία και την εγκυμοσύνη, αλλά και στη μέση ηλικία, εξαιτίας ορμονικών διαταραχών στην κλιμακτήριο, ενώ στους άνδρες εντείνεται το φαινόμενο λόγω αύξησης των επιπέδων του στρες.


 

kathara-07aΔιαβήτης & φαρμακευτική αγωγή

Ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονών και παθήσεων των ούλων. Το ίδιο μπορεί να ισχύει, ως συνέπεια, εάν ακολουθείτε κάποια μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Πιθανά προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν με σχολαστική υγιεινή του στόματος και τακτική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο.

 

 

 

 

"S.O.S. Tip: Το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται μισή ώρα μετά το γεύμα! Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν πρέπει να επέμβουμε διότι θα διαταράξουμε τη φυσιολογική ρύθμιση του pH στο στόμα. Στη συνέχεια μπορούμε να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα τροφών."