Καθημερινή φροντίδα των δοντιών

toothbrushes-cresta1. Βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά με μαλακή
    οδοντόβουρτσα

2. Καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες, τις εξωτερικές ,τις εσωτερικές και
    δεν ξεχνάμε τις μασητικές

3. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα σημεία που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα
4. Τέλος, καθαρίζουμε την επιφάνεια της γλώσσας με την
   οδοντόβουρτσα, εμποτισμένη με στοματικό διάλυμα ή με τον ειδικό
   καθαριστή γλώσσας

5. Αλλάζουμε την βούρτσα κάθε 3 μήνες ή μόλις φθαρούν οι άκρες
6. Σε μερικά άτομα η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα βοηθάει στο καλύτερο
    καθάρισμα των δοντιών


 

Η ιδανικότερη στιγμή να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Ιδανικά, το βούρτσισμα γίνεται πριν το πρωινό ή τουλάχιστον μισή ώρα μετά το γεύμα και το δείπνο. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά τα γεύματα, το διάστημα της μισής ώρας, εξυπηρετεί και είναι απαραίτητο ώστε το σάλιο να επαναφέρει το pH του στόματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μια διαδικασία που δεν πρέπει να διαταράξουμε. Δεν ξεχνάμε ποτέ, να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν κοιμηθούμε.


Καθαρισμός των μεσοδόντιων κενών

Υπάρχουν περιοχές ανάμεσα στα δόντια που δεν φτάνει η βούρτσα. Σε αυτά τα σημεία, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, για την αφαίρεση τροφών και μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και κακοσμία. Αποφεύγουμε τις οδοντογλυφίδες, διότι με ακατάλληλη χρήση μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα και να προκαλέσουν υφιζήσεις, προκαλόντας μεγαλύτερα σημεία κατακράτησης τροφών.


Οδοντικό νήμα

floss-crestaΚυκλοφορούν δύο τύποι νήματος: κυρωμένο και ακύρωτο. Επίσης, το νήμα διατίθεται και σε μορφή διχάλας μια χρήσεως, που διευκολύνει το άτομο να χειριστεί το νήμα ευκολότερα.


Στοματικά διαλύματα

Υπάρχουν πολλά είδη στοματικών διαλυμάτων στο εμπόριο με διαφορετική σύνθεση. Παρότι η γεύση καθορίζει την επιλογή μας, είναι καλό να αποφεύγουμε τις αλκοολούχες ή όξινες συνθέσεις. Οι αλκοολούχες, με συχνή χρήση, μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία και οι όξινες δημιουργούν ανεπιθύμητες διαβρώσεις. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως τα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται δύο φορές την ημέρα, το πολύ.


Τσίχλες μετά το γεύμα

Οι τσίχλες ξυλιτόλης (υποκατάστατο ζάχαρης) προσφέρουν έναν καλό τρόπο να καθαρίσουμε το στόμα μετά το φαγητό. Διεγείρουν την ροή του σάλιου και λειτουργούν επιβοηθητικά στη ρύθμιση του pΗ.