Η ιστορία της οδοντόβουρτσας…


MULTICOLOUE DBRUSHES INTRO PICΣτην παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας συναντάμε σπουδαίους ηγέτες, ακατανίκητους μαχητές, ευφυέστατους επιστήμονες, υπεραθλητές, χαρισματικούς καλλιτέχνες... πόσοι από εμάς, όμως, έχουν ασχοληθεί με την ιστορία της οδοντόβουρτσας;

 

Το μικρό, αλλά θαυματουργό, μικρό εργαλείο καθαρισμού των δοντιών, η οδοντόβουρτσα, αποτελεί σαφέστατα επαναστατικό είδος στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Για να βρούμε τις ρίζες της θα ταξιδέψουμε πολύ πίσω στον χρόνο και θα ανακαλύψουμε πως η σπουδαία αυτή εφεύρεση έχει αντέξει στο πέρασμα των αιώνων, και εξακολουθεί να δίνει στο χαμόγελο μας απαράμιλλη γοητεία, χθες – σήμερα – αύριο και για πάντα!

 

BABYLONIAN CHEWING STICK  MISWAKΠραγματικά πρωτοπόροι στην καλλιέργεια της γης, στην οικοδόμηση κατοικιών και στην επινόηση της γραφής, οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι πρωτοτυπούν για ακόμα μια φορά χρησιμοποιώντας από το 3.500 π.Χ. κλαδάκια δένδρων στο μέγεθος μολυβιού, για τον καθαρισμό των δοντιών.


green appleΠρώτοι οι Γάλλοι οδοντίατροι άρχισαν να προωθούν τη χρήση της οδοντόβουρτσας το 1.600 μ.X.

 

Οι γνώμες διχάστηκαν, όπως άλλωστε συνηθίζεται στους επιστημονικούς κύκλους, με περίπου το μισό ποσοστό οδοντιάτρων να υποστηρίζει σθεναρά την οδοντόβουρτσα και το υπόλοιπο μισό να επιμένει πως η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα είναι υπεραρκετή για την υγεία των δοντιών.


Ποιοι επικράτησαν, αποδεικνύεται και αντικειμενικά, το 1690 όπου η λέξη οδοντόβουρτσα αναφέρεται για πρώτη φορά στην αυτοβιογραφία του Antony Woods. Στο βιβλίο, ο υπογράφων επισημαίνει την αγορά μιας οδοντόβουρτσας από κάποιον άνδρα και την ευχάριστη αίσθηση που του προκάλεσε η χρήση της.


ADDIS BRUSHΜάλλον η Βιομηχανική Επανάσταση επηρέασε και έδωσε το έναυσμα στον William Addis το 1780, να σχεδιάσει την πρώτη οδοντόβουρτσα μαζικής παραγωγής – ενώ, μάλιστα, βρισκόταν στη φυλακή! - η οποία έχει και μεγάλη ομοιότητα με αυτήν που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας.


Addis-Toothbrushes

Όταν αφέθηκε ελεύθερος ίδρυσε εταιρεία παραγωγής, η οποία λειτουργεί ως σήμερα με την επωνυμία "Wisdom Toothbrushes" και πουλά 70 εκατομμύρια οδοντόβουρτσες κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο!


3 ROW BRUSH
Το 1844 ο Dr. Meyer Rhein σχεδίασε την πρώτη βούρτσα με τρεις σειρές τριχώματος.


Untitled-1Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό οδοντόβουρτσας στην Αμερική, δόθηκε στην εταιρεία (no. πατέντας "US Patent No 18653", αν θέλετε να διαβάσετε ένα αντίγραφο της στο διαδίκτυο!), στις 7 Νοεμβρίου 1857.


Τρεις δεκαετίες μετά, γύρω στο 1885 ξεκίνησε στην Αμερική η μαζική παραγωγή οδοντόβουρτσων. Η εταιρεία Florence Manufacturing Company της Μασαχουσέτης ήταν η πρώτη που συσκεύασε τις οδοντόβουρτσες, διαθέτοντας τις στην αγορά μέσα σε εργονομικά σχεδιασμένα κουτιά.


Διαρκείς έρευνες στα εργαστήρια των επιστημών ασχολούνταν από την εποχή εκείνη, με την εξέλιξη της οδοντόβουρτσας.


Untitled-2

 

 

 

Ο Wallace Catothers, ερευνητής της DuPont, εφευρίσκει τελικά το 1938 την πρώτη οδοντόβουρτσα από νάιλον, συνθετικές τρίχες. Μια κίνηση που εκτιμήθηκε δεόντως από όσους ένιωθαν μια υποσυνείδητη απέχθεια για το τρίχωμα των ζώων σε ένα τόσο προσωπικό αντικείμενο καθημερινής χρήσης!


 

Untitled-3Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά οι Αμερικανοί δεν βούρτσιζαν τα δόντια τους, μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Με την επιστροφή των στρατιωτών στα πάτρια εδάφη, η νέα συνήθεια εξαπλώθηκε γρήγορα, κάνοντας το βούρτσισμα την νέα, καθημερινή απόλαυση προσωπικής υγιεινής!


Untitled-4
Στην Ελβετία, το 1954, παράχθηκε η πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα! Έξι χρόνια μετά, το 1960 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες έκαναν την εμφάνιση τους.


Untitled-5


Αξίζει να σημειώσουμε πως τα πρωτεία κατέκησε η εταιρεία Squibb, η οποία και κυκλοφόρησε το πρώτο της μοντέλο με το εμπορικό σήμα Broxodent.Untitled-6

Στην εξέλιξη της ιστορίας υπάρχουν αρκετά σημεία – σταθμοί. Ορόσημο αποτελεί η επαναφορτιζόμενη, «ασύρματη» οδοντόβουρτσα που έκανε την εμφάνιση της το 1961, ενώ αυτή με την περιστροφική κίηση κυκλοφόρησε μερικά χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1987.Σε πρόσφατη έρευνα της Lemelson / MIT με το ερώτημα «Πιο αντικείμενο καθημερινής χρήσης δεν μπορείτε να αποχωριστείτε με τίποτα;», η οδοντόβουρτσα κέρδισε και με ...διαφορά την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω κινητά, υπολογιστές και αυτοκίνητα! Μπορεί βέβαια, να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την οδοντόβουρτσα μας, αλλά τα 3,5 δισεκατομμύρια οδοντόβουρτσες που πωλούνται σε ετήσια βάση, παγκοσμίως, είναι λιγότερα από ότι οι ανάλογες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων...

Untitled-7
Σε δημοπρασία βγαίνει η οδοντόβουρτσα που χρησιμοποίησε ο Buzz Aldrin, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι τον Ιούλιο του 1969 μετά από τον Neil Armstrong, στο ταξίδι του στο διάστημα!Το πιστεύετε ή όχι – η τιμή εκκίνησης είναι 16.000$ και υπολογίζεται να φθάσει ως και τις 26.000$, σύμφωνα με τους ειδήμονες του Heritage Auction House στο Ντάλας της Αμερικής, όπου και θα λάβει χώρα η δημοπρασία.

Untitled-8
Σήμερα κυκλοφορούν πολλά είδη οδοντόβουρτσας. Με μαλακό, μέτριο ή σκληρό τρίχωμα, σε παραλληλόγραμμο ή ακόμα και στρογγυλό σχήμα, με διαφορετικές διατάξεις συνδεσμολογίας των τριχών, πολλά είδη και ακόμα περισσότερα χρώματα!Μπορούμε να σημειώσουμε πως στο σύγχρονο κόσμο της οδοντόβουρτσας κυκλοφορούν πάνω από 3.000 πατέντες!

Untitled-9

Η πιο πρωτοποριακή μέθοδος καθαρισμού των δοντιών στην εποχή μας, πάντως, θεωρείται η οδοντόβουρτσα με τεχνολογία sonic ή πώς να καθαρίζετε τα δόντια σας με ηχητικά κύματα – τα οποία προσφέρουν περισσότερες από 31.000 κινήσεις στο λεπτό!

Εάν θέλετε να είστε βέβαιοι για το ποια οδοντόβουρτσα είναι η ιδανική για εσάς και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να την χρησιμοποιείτε, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον οδοντίατρο σας.