Δραστική ενδυνάμωση

 

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσουμε την αντοχή των δοντιών μας.


Σύνθετες ρητίνες
GERA-1Ένα από τα πιο σύγχρονα υλικά για την αποκατάσταση των μπροστινών, όσο και των πίσω δοντιών είναι οι σύνθετες ρητίνες.

Προσφέρουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα, ειδικά για τα μπροστινά δόντια, και παράλληλα, την απαραίτητη αντοχή στη μάσηση για τα πίσω.

 

Ο ισχυρός, χημικός δεσμός που δημιουργούν με το δόντι, την ίδια στιγμή τα προφυλάσσει από διείσδυση μικροβίων, αποφεύγοντας τη δημιουργία επανατερηδονισμού.


Οι σύνθετες ρητίνες είναι το υλικό που καταφέρνει να συμπεριφέρεται σήμερα, ως φυσικό δόντι , με ενισχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το φθόριο, οι οποίοι απελευθερώνονται με σκοπό να επουλώσουν μικροατέλειες ή ακόμα και να αποτρέψουν το σχηματισμό νέας φθοράς, μας δίνουν τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί η θεραπεία σε μία συνεδρία.

GERA-2sΜια πολύ καλή κίνηση είναι επίσης, να αφαιρέσουμε παλιά, αντιαισθητικά σφραγίσματα προκειμένου να αποκτήσουμε ένα πιο ελκυστικό αποτέλεσμα. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως τα λευκά σφραγίσματα δεν υστερούν σε σχέση με το αμάλγαμα, ως προς την αντοχή, ενώ παράλληλα οι βελτιωμένες οπτικές ιδιότητες το κάνουν πραγματικά αόρατο από το φυσικό δόντι.

 Κεραμικές στεφάνες

NADA

 

 

Σε περιπτώσεις που η φθορά είναι μεγαλύτερη, τα καλύπτουμε με κεραμικές στεφάνες.

 

Κατασκευάζονται στο εργαστήριο, σε εκμαγεία των παρασκευασμένων δοντιών. Αρχικά δημιουργείται ο σκελετός (μέταλλο / ζιρκόνιο), ο οποίος είναι απαραίτητος για να δώσει αντοχή και στη συνέχεια διαμορφώνεται η πορσελάνη πάνω σε αυτόν.

Η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα στάδιο, διότι η κατασκευή της θήκης απαιτεί το στάδιο του σκελετού (βάσης) και στη συνέχεια την κατασκευή της πορσελάνης, επάνω σε αυτήν.

Οι κεραμικές στεφάνες αποκτούν την όψη ενός φυσικού δοντιού, ως προς το χρώμα και το σχήμα και έρχονται σε απόλυτη αρμονία με τα διπλανά δόντια, πριν κολληθούν μόνιμα. Μπορεί να φαίνονται ίδιες, υπάρχουν, όμως, διακριτές διαφορές στον τρόπο κατασκευής, ανάλογα με τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις. Μια σωστή θήκη πρέπει να φαίνεται και να χρησιμοποιείται χωρίς να ενοχλεί.


Ενδοδοντική θεραπεία
Όταν ένα δόντι έχει υποστεί κάταγμα ή μεγάλη τερηδονική βλάβη, αλλά έχει γερές ρίζες και μπορούμε να το κρατήσουμε, εφαρμόζουμε αρχικά ενδοδοντική θεραπεία και στη συνέχεια το ενισχύουμε με τη στεφάνη.

Γέφυρες και εμφυτεύματα
Σε περίπτωση απώλειας, καταφεύγουμε είτε σε γέφυρες ή σε εμφυτεύματα.


GERA-3Όταν χάνονται μόνιμα δόντια αφήνοντας αντιαισθητικά κενά, τη λύση δίνουν οι γέφυρες ή τα εμφυτεύματα.

Τα κενά δυσκολεύουν στη μάσηση ή στην ομιλία και μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά, με μετατόπιση των παρακείμενων δοντιών.Οι γέφυρες κατασκευάζονται από ενωμένες σειρές τεχνητών δοντιών, παρόμοιες με τις στεφάνες και συγκολλούνται στο δόντια μόνιμα, όταν είναι έτοιμες.

GERA-3sΜπορούν να συγκολληθούν στα παρακείμενα δόντια που έχουν προετοιμαστεί για να δεχθούν τη γέφυρα ή ακόμη και σε περιοχές όπου η αποκατάσταση της νωδής περιοχής στο στόμα, έχει συνδυαστεί με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.


Επίσης, οι θήκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως στηρίγματα για κινητές οδοντοστοιχίες. Πρόκειται για παλαιότερη τεχνική, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί την ιδανική λύση.